Top
Τι είναι η Οικογενειακή-Συστημική Συμβουλευτική;

Η θεωρία συστημάτων ή συστημική θεωρία είναι μια θεωρία, όπου το κάθε φαινόμενο μελετάται ως σύνθεση των μερών. Υπάρχει κυκλική και όχι γραμμική αιτιότητα και κάθε αιτία αναγνωρίζεται ως μέρος του συστήματος. Ένα σύστημα δεν είναι μόνο το άθροισμα των μερών του, αλλά και οι σχέσεις τους μεταξύ τους.

Ο άνθρωπος αποτελεί μόνος του ένα σύστημα, καθώς το βιολογικό με το ψυχοκοινωνικό του κομμάτι αλληλεπιδρούν. Τα ανθρώπινα συστήματα είναι πιο πολύπλοκα από τ’ άλλα, έχουν χαμηλή ελεγξιμότητα, μιας και είναι αποτέλεσμα ανθρωπίνων πράξεων και είναι δυναμικά γιατί έχουν σκόπιμη δράση και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Στη συστημική συμβουλευτική, η διαδικασία δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στο άτομο που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δίνεται έμφαση στις σχέσεις του ατόμου με την οικογένεια του, στο πότε ξεκίνησαν να εμφανίζονται τα συμπτώματα αλλά και στη θετική τους λειτουργία.

Τι είναι το attachment parenting;

Μια μέθοδος ανατροφής των παιδιών μας βασισμένη στις αρχές της ενσυναίσθησης και της άνευ όρων αποδοχής. Mε το attachment parenting αναπτύσσεται ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιού. Ένας δεσμός που στόχο έχει να καλύψει τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας, ώστε χορτασμένα και όταν τα ίδια νιώσουν έτοιμα, να μπορούν ανεξάρτητα να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους εφόσον θα ξέρουν ότι υπάρχει ασφαλής σύνδεση με τα πρόσωπα αναφοράς τους.

Μία από τις πιο ουσιαστικές αρχές του attachment parenting, είναι να φερόμαστε στα παιδιά μας όπως μας είχαν φερθεί ή όπως θα θέλαμε να μας είχαν φερθεί οι γονείς μας. Να είμαστε ένα πρότυπο που θα δίνει αγάπη, εμπιστοσύνη και άνευ όρων αποδοχή. Τα παιδιά μας συμπεριφέρονται και δρουν ανάλογα με το τι έχουν εισπράξει από τα πρόσωπα αναφοράς τους, τους γονείς τους δηλαδή. Ο Eliot Barker, ψυχίατρος και πρόεδρος της  Canadian Society for the Prevention of Cruelty for Children, περιγράφει το attachment parenting σαν ένα νόμισμα που έχει 2 όψεις: α) να είναι ο γονέας πρόθυμος να μπει στη θέση του παιδιού του, ώστε να αναγνωρίσει όσο γίνεται πιο σωστά το τι νιώθει και β) να μπορεί να συμπεριφερθεί στο παιδί του με τρόπο που το ίδιο να νιώθει ότι τα συναισθήματα του έχουν “αξία”!

Δώστε χρόνο, αγάπη και εναλλακτικές στα παιδιά σας και όταν είναι τα ίδια έτοιμα, αφήστε τα να σας εκπλήξουν! Με το attachment parenting δίνουμε ρίζες στα παιδιά μας, αλλά και ταυτόχρονα την δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους για να πετάξουν αυτόνομα μακριά μας.

Τι στόχους έχει το Παράρτημα της Attachment Parenting Hellas στο Ρέθυμνο;

Πραγματοποιούνται βιωματικά σεμινάρια για το Attachment Parenting και τις πρακτικές εφαρμογές του, ως τρόπο ανατροφής των παιδιών.

Επιπλέον, γίνονται και ομάδες γονέων με ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται διάφορα θέματα, αλλά κυρίως μοιράζονται τις εμπειρίες και τα βιώματα τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον γονεϊκό ρόλο. Τα σεμινάρια, όπως και οι ομάδες γονέων, απευθύνονται σε όσους είναι γονείς, σε όσους ετοιμάζονται να γίνουν γονείς, αλλά και σε φοιτητές και σε επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το Attachment Parenting.

Τέλος, όσοι απευθύνονται στην κα Κρητικού για ατομικές συνεδρίες, θα λάβουν την ενημέρωση και την υποστήριξη με βάση τις αρχές του A.P., ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση των γονέων με το παιδί και να μπουν οι βάσεις για το χτίσιμο ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού.

Για περισσότερα δείτε εδώ: http://attachment-parenting.gr/

Τι είναι ο ψυχολόγος υγείας;

Είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος που ασχολείται με τις βιολογικές, γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές βάσεις της υγείας και της ασθένειας.

Σε ποιους απευθύνεται:

Σε άτομα με χρόνιο πόνο, νεοπλασίες (καρκίνο), μεταβολικά σύνδρομα, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα.

Υπηρεσίες που προσφέρονται:

  1. Οικογενειακή συμβουλευτική για θέματα attachment parenting
  2. Συμβουλευτική ζεύγους
  3. Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR (για άτομα με καρκίνο, χρόνιο πόνο, φοβίες και κρίσεις πανικού ή άτομα που έχουν βιώσει ένα ή/και περισσότερα τραύματα στη ζωή τους)
  4. Εγκυμοσύνη – επιλόχειος κατάθλιψη – μητρότητα
  5. Υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες με χρόνιο πόνο, αυτοάνοσα νοσήματα  και διαβήτη
  6. Αγχώδεις διαταραχές – φοβίες
  7. Ομαδική συμβουλευτική για όλα τα παραπάνω ζητήματα
  8. Συνεδρίες μέσω Skype
  9. Βιωματικά σεμινάρια για διάφορα θέματα.

Η επιλογή των στόχων:

Γίνεται από κοινού με το άτομο και είναι εξατομικευμένοι (διαφορετικοί για κάθε περίπτωση).